Pierwszy Ivy Bridge zakończy "życie"
26 listopada 2012, 13:41Intel opublikował Product Discontinuance Notice (PDN), w którym znajdziemy zapowiedź końca produkcji pierwszej kości z rodziny Ivy Bridge. Dotyczy ona układu Core i5 3450. Procesor zadebiutował w II kwartale bieżącego roku.
Nowa metoda odchudzania - przymierzanie awatarów
7 listopada 2012, 13:26Interaktywne gry sieciowe mogą wspomagać odchudzanie. Okazuje się bowiem, że silny związek z awatarem wpływa na zdrowie i wygląd jego właściciela.
System operacyjny od Kaspersky Lab
16 października 2012, 11:39Znana z produkcji oprogramowania zabezpieczającego firma Kaspersky Lab potwierdziła, że pracuje nad własnym systemem kontroli automatyki przemysłowej (ICS). Firma twierdzi, że jest w stanie wyprodukować bardziej bezpieczny system niż te oferowane przez Microsoft, Apple'a czy środowisko OpenSource.
Paliwo z wody
30 września 2012, 08:01Naukowcy z U.S. Naval Research Laboratory (NRL) pracują nad technologią, która pozwoli na pozyskiwanie paliwa z... wody morskiej
Bełtwa z Morza Białego
18 września 2012, 08:10Aleksander Siemienow z rosyjskiej White Sea Biological Station wykonał wykonał wspaniałe zdjęcia bełtwy festonowej - największej meduzy na świecie.
Pierwsi chętni do wygrania 10 milionów dolarów
25 lipca 2012, 18:15X Prize Foundation poinformowała, że pierwszą firmą, która zgłosiła do konkursu Archon Genomics X PRIZE jest firma Life Technologies Corporation. Główną nagrodą w konkursie jest 10 milionów dolarów
Wkrótce Steam dla Linuksa
5 czerwca 2012, 12:16Jeszcze w bieżącym roku do rąk użytkowników trafi Steam dla Linuksa. Nad programem, o którego ewentualnym powstaniu plotkuje się od lat, sprawuje pieczę sam szef Valve, Gabe Newell.
Guinness nurkuje
30 maja 2012, 09:38Guinness otworzył pierwszy na świecie podwodny bar. Browar postanowił w ten sposób upamiętnić 250-lecie swojego istnienia. Ponieważ firmę założono w 1759 r., rocznicę świętowano z 3-letnim poślizgiem. Nie wydaje się jednak, by komukolwiek to przeszkadzało.
Koniec walki z keczupem
24 maja 2012, 12:42Nowa powłoka opracowana przez doktoranta z MIT Dave'a Smitha to gwarancja, że wyciskanie gęstych sosów, np. keczupu czy majonezu, będzie równie łatwe co nalewanie mleka. Jak szacują Amerykanie, dzięki LiquiGlide będzie można ocalić ok. 1 mln t całkiem dobrych sosów, z technicznego punktu widzenia płynów nienewtonowskich, które dotąd marnowały się, przylegając do dna i ścianek butelki.
Oaza mikrobów pod pustynią Atakama
16 lutego 2012, 17:18Dwa-trzy metry pod powierzchnią pustyni Atakama, która należy do najsuchszych obszarów na świecie, tętni życie. Występujące tam archeony i bakterie muszą sobie radzić bez dostępu do tlenu i światła słonecznego, ale wody i pokarmu im tam nie brakuje.